

Günlük Parite Değerleri Ve Yorumları
Türk lirası, aşırı gevşek para politikası, cari hesap dengesizlikleri ve Mayıs’ta yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimine ilişkin endişeler nedeniyle Nisan ayı sonunda USD karşısında 19,4’ü geçerek rekor düşük seviyesini genişletti. TCMB, Türkiye’deki depremin ardından finansal koşulları rahatlatmak için Şubat ayında yaptığı 50 baz puanlık indirimin ardından Nisan toplantısında faiz oranını ikinci kez %8,5’te sabit tuttu. Hareket, Eylül 2021’den bu yana faiz indirimlerine toplam 10,5 puan ekleyerek para birimini %57 oranında düşürmeye ve enflasyonu Ekim’de %86 ile zirveye çıkarmaya zorladı. Teknik olarak incelediğimizde satıcılı hareketlerde 19,25 ve 19,00 desteklerini, alıcılı hareketlerde ise 19,46 ve 19,66 dirençlerini takip edeceğiz.
Euro, Avrupa Merkez Bankası’nın önde gelen gelişmiş piyasa merkez bankaları arasında para politikası sıkılaştırmasına öncülük etmeye devam edeceği beklentileri arasında, Çarşamba günkü bir yıllık zirve olan 1.1095$’ın çok da gerisinde kalarak 1.1$’ın üzerine çıktı. Aynı zamanda yatırımcılar, bankacılık riskleri ve ABD’deki borç tavanı açmazı nedeniyle doları terk ettiler. En son ekonomik veriler, Almanya’nın büyüme tahminlerini yeniden gözden geçirmesi ve tüketici güveninde iyileşmenin devam ettiğini gösteren bir anketin, azalan enerji fiyatları ve ücret artışları beklentileriyle Avrupa ekonomisinin dayanıklılığını koruduğuna dair işaretlere katkıda bulundu. Teknik olarak incelediğimizde satıcılı hareketlerin gelmesi halinde 1,0999 ve 1,09267 desteklerini, alıcılı hareketlerde ise 1,1075 ve 1,1122 dirençlerini takip edeceğiz.
Sterlin, ABD bankacılık sistemiyle ilgili endişelerin doları vurması ve yatırımcıların İngiltere Merkez Bankası’ndan 25 baz puanlık bir artış için %92 şans görmesiyle 14 Nisan’da gördüğü 10 ayın en yüksek seviyesi olan 1,2546$’a yaklaşarak 1,25$’a doğru değer kazandı. Piyasalar, bu yıl Banka Oranını şu anda %4,25’ten Eylül ayına kadar yaklaşık %4,9’a çıkaracak olan birkaç BoE faiz oranı artışını fiyatladı. Bu arada, İngiltere’nin son raporları ülke ekonomisinin karışık bir resmini çiziyor. ONS’den alınan veriler, artan yaşam maliyeti ve kötü hava koşulları nedeniyle perakende satışların Mart ayında beklenenden daha fazla düştüğünü gösterdi.Teknik olarak incelediğimizde satıcılı hareketlerde 1,234 ve 1,229 desteklerini, alıcılı hareketlerde ise 1,250 ve 1,253 dirençlerini takip edeceğiz.
Altın fiyatları, risk hissiyatındaki toparlanma ve Fed’den daha sıkı para politikası beklentileri arasında Perşembe günü kazançlarını azalttı ve üç haftanın en düşük seviyesi olan 1.870$’a doğru geriledi. Bir dizi ekonomik veri, PCE fiyat endekslerinin piyasa beklentilerinin üzerinde hızlandığını gösterirken, işsizlik başvurularının beklenmedik bir şekilde düşmesi, Federal Rezerv’in FOMC üyelerinden gelen şahin sinyaller vereceğine dair iddiaları artırdı. Veriler, ilk çeyrek için %1,1’lik beklenenden daha yavaş GSYİH büyümesine rağmen değerli metalleri baskı altına aldı ve para piyasalarını bu yıl Federal Rezerv’in daha az faiz indirimini fiyatlandırmaya yöneltti. Teknik olarak baktığımızda satış baskısında 1967 ve 1950 seviyelerini destek olarak, olası yükselişlerde ise 1991 ve 2002 seviyelerini direnç olarak takip edebiliriz.
Brent tipi ham petrol vadeli işlemleri Cuma günü varil başına 78 dolar civarında tutundu ve enerji talebini zedeleyebilecek küresel bir ekonomik yavaşlama beklentisinin, küresel arzın daralmasına ilişkin işaretlere ağır basması nedeniyle üst üste ikinci hafta da düşüşe geçti. Uluslararası petrol kriteri bu hafta şu ana kadar %4’ten fazla düştü ve geçen haftaya göre %5,4’lük düşüşü genişletti. Perşembe günü yayınlanan veriler, ABD ekonomik büyümesinin ilk çeyrekte tahminleri tutturamadığını gösterirken, kilit bir enflasyon ölçüsü bir yılın en yüksek seviyesine yükseldi. Yatırımcılar şimdi, Federal Rezerv ve Avrupa Merkez Bankası’nın Mayıs ayında faiz oranlarını yeniden artırmaya başlamasıyla daha fazla parasal sıkılaştırmaya hazırlanıyor.Teknik olarak baktığımızda yükselişlerde 80,3 ve 83,6 seviyelerini direnç olarak, olası düşüşlerde ise 77,1 ve 74,4 seviyelerini destek olarak takip edebiliriz.
ABD hisse senedi vadeli işlemleri, yatırımcıların büyük teknoloji şirketlerinden gelen hayal kırıklığı yaratan sonuçların hissiyatı zedelemesiyle, yatırımcıların yeni kurumsal kazançları sindirmeleriyle Cuma günü hafifledi. Üç ana endekse bağlı vadeli işlem sözleşmelerinin tümü yaklaşık %0,1 düştü. Genişletilmiş ticarette Amazon, şirketin bulut büyümesinde devam eden zayıflığa ilişkin endişelerini dile getirmesiyle, gelirdeki düşüşe rağmen %2 düştü. Snap ayrıca gelir kaybı nedeniyle %18 düştü ve Pinterest, yumuşak ikinci çeyrek gelir kılavuzuyla %13 düştü, Intel ise en üst ve en alt satırda tahminleri aştıktan sonra %4 arttı. Ayrıca, Bu kazançlar, Meta’dan gelen güçlü kazançların teknoloji hisselerindeki ralliyi körükledi.Teknik olarak baktığımızda yükselişlerde 13212 ve 13400 seviyelerini direnç olarak, olası düşüşlerde ise 12980 ve 12830 seviyelerini destek olarak takip edebiliriz.
Haftanın son işlem gününde Alman endeksi Ger30 15856 seviyesinde işlem görmekte. Yatırımcıların odağında bugün Almanya TÜFE, işsizlik oranı ve GSYİH verileri olacak. TÜFE’nin yıllık bazda %7,4’ten %7,3’e revize edilmesi bekleniyor. GSYİH için ise beklentiler yıllık bazda %1,4 olarak karşımıza çıkmakta. İşsizlik oranının ise %5,6 olarak sabit kalması bekleniyor. Teknik olarak incelediğimizde satıcılı hareketlerde 15708 ve 15433 desteklerini, alıcılı hareketlerde ise 15915 ve 16096 dirençlerini takip edeceğiz.