

Dolar/TL paritesinde yukarı yönlü seyir sürüyor. Yurt içinde dün cari denge takip edildi. Buna göre Şubat’ta 8,8 milyar dolar açık veren cari işlemler hesabı Mart’ta 4,5 milyar dolar açığa işaret etti. Öte yandan, bu haftasonu gerçekleşecek seçimler öncesinde Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce adaylıktan çekildiğini açıkladı. ABD’de ise dün üretici enflasyonu verileri açıklandı. Buna göre ÜFE aylık bazda %0,3 beklentisinin altında %0,2 artış gösterdi. Enflasyonun soğumaya işaret etmesi Fed’in parasal gevşemeye geçebileceği algısını oluştururken ABD’de bankacılık krizinin tekrar gündeme gelmesi risk iştahını baskıladı. Bugün ise yurt içinde perakende satışlar açıklanacak. Teknik olarak incelediğimizde satıcılı hareketlerde 19,35 ve 18,98 desteklerini, alıcılı hareketlerde ise 19,65 ve 19,95 dirençlerini takip edeceğiz.
EURUSD paritesi geri çekiliyor. Dün Euro Bölgesi’nde makroekonomik takvim sakinken ECB yetkililerinin konuşmaları takip ediliyor. ECB’den De Cos, faiz artırımlarının son döngüsüne yaklaşıldığını ifade etti. ABD tarafında ise enflasyon verilerinin ardından dün üretici enflasyonu verileri açıklandı. Buna göre ÜFE aylık bazda %0,3 beklentisinin altında %0,2 artış gösterdi. Çekirdek ÜFE ve aylık bazda beklentilere paralel %0,2 artarken yıllık bazda %3,3 beklentisinin altında %3,2 olarak gerçekleşti. Enflasyonun soğumaya işaret etmesi Fed’in parasal gevşemeye geçebileceği algısını oluştururken ABD’de bankacılık krizinin tekrar gündeme gelmesi risk iştahını baskıladı. Teknik olarak incelediğimizde satıcılı hareketlerin gelmesi halinde 1,08583 ve 1,07902 desteklerini, alıcılı hareketlerde ise 1,09207 ve 1,09712 dirençlerini takip edeceğiz.
İngiliz Sterlini, İngiltere Merkez Bankası’nın Banka Faizini beklendiği gibi 25 baz puan artırarak %4,5’e çıkarması ve İngiliz ekonomisinin daha esnek olduğunu gösterecek şekilde tahminlerini revize etmesi sonrasında en son Mayıs 2022’de görülen seviyelere yakın seyrederek 1,26 dolara yükseldi. Para Politikası Kurulu, İngiltere GSYİH tahminlerinde tarihindeki en keskin yukarı yönlü revizyonunu yaptı ve bir dizi oran artışına rağmen İngiliz ekonomisinde artık bir durgunluk beklememeye yetti. Aynı zamanda, MPC, enflasyonun sağlıklı bir seviyeye düşmesinin daha uzun süreceğini tahmin ederek, daha fazla faiz artırımına ilişkin beklentileri artırıyor ve sterlini destekliyor. Bu arada, ABD’de yavaşlayan enflasyon, Fed’in bir sonraki toplantısında sıkılaştırmaya ara vereceği iddialarını güçlendirdi ve ABD ile İngiltere’nin para politikası arasındaki ayrışmayı vurguladı. Teknik olarak incelediğimizde satıcılı hareketlerde 1,24434 ve 1,24149 desteklerini, alıcılı hareketlerde ise 1,24726 ve 1,25122 dirençlerini takip edeceğiz.
Ons altında sınırlı geri çekilme takip ediliyor. Dün ABD’li bölgesel bankalardan PacWest’in mevduatlarında azalma yaşandığını bildirmesi bankacılık krizinin ve resesyon endişelerinin tekrar gündeme gelmesine neden oldu. Diğer yandan dün açıklanan ABD üretici enflasyonu verisi aylık bazda %0,2 ve yıllık bazda %2,3 artış göstererek beklentilerin altında gerçekleşti. Piyasa beklentisi ÜFE’nin aylık %0,3 ve yıllık %2,4 olması yönündeydi. TÜFE verisinin ardından ÜFE verisinin de soğuma göstermesi Fed’e ilişkin beklentilerin yumuşamasına neden olurken artan küresel risk iştahıyla ons altının desteklenmesi beklenebilir. Bugün veri gündemi sakin. Teknik olarak baktığımızda yükselişlerin devamında 2025 ve 2038 seviyelerini direnç olarak, 2012 ve 2002 seviyelerini ise destek olarak takip edebiliriz.
Yatırımcılar ABD ekonomisi ve para politikasına ilişkin görünümü tartmaya devam ederken, ABD hisse senedi vadeli işlemleri Pazartesi günü düştü. Dow ve S&P 500 vadelileri %0,2 düşerken, Nasdaq 100 vadelileri %0,3 düştü. Geçen hafta Dow ve S&P 500, borç tavanı, bankacılık sektörü riskleri ve genel ekonomiye ilişkin endişelerin yatırımcı duyarlılığını azaltmasıyla sırasıyla %1,11 ve %0,29 düştü. Bu arada, megacap teknoloji isimleri piyasadan daha iyi performans göstermeye devam ederken Nasdaq Composite %0,4 yükseldi. Michigan Üniversitesi’nden alınan veriler, ABD tüketici güveninin Mayıs ayında altı ayın en düşük seviyesine gerilediğini ve önümüzdeki beş yıl için enflasyon beklentilerinin 2011’den bu yana en yüksek seviyeye ulaştığını gösterdi. Teknik olarak baktığımızda yükselişlerin devamında 13500 ve 13727 seviyelerini direnç olarak, olası düşüşlerde ise 13346 ve 13192 seviyelerini destek olarak takip edebiliriz.
Nasdaq vadeli işlemleri, dün karışık bir seyir izlerken %0,18 yükseldi. Bu hamleler, Disney’in hayal kırıklığı yaratan abone sayıları ve PacWest Bancorp’un mevduatlardaki düşüş raporunun yatırımcı duyarlılığına ağırlık vermesiyle geldi. Bu arada Google-ana şirket Alphabet, şirketin geliştirici konferansında yapay zeka kullanımını genişleteceğini açıklamasının ardından %4,3 yükseldi. Veri cephesinde, üretici ve tüketici fiyatları Nisan ayında beklenenden daha fazla gevşedi ve haftalık işsizlik başvuruları beklenmedik bir şekilde Ekim 2021’den bu yana en yüksek seviyesine yükseldi ve bu da Federal Rezerv’in politika sıkılaştırmasına yakında ara verebileceği ihtimalini artırıyor. Teknik olarak baktığımızda yükselişlerde 13448 ve 13720 seviyelerini direnç olarak, olası düşüşlerde ise 13285 ve 13120 seviyelerini destek olarak takip edebiliriz.
Alman GER30 endeksi, olumlu kurumsal bilançoların desteğiyle %0,5 yükseldi. Çin’den gelen güçlü talep nedeniyle Richemont’un (+%3,5) kar ve satış beklentilerini aşmasının ardından lüks sektör hız kazandı. Benzer şekilde, Societe Generale’nin hisseleri, bankanın kazançlarının tahminleri aşmasının ardından %1,2 yükseldi. Öte yandan Allianz’ın kârı %329 artarken, beklenenden düşük geldi. Yatırımcılar ECB ve Fed’in sonraki adımlarını değerlendirmeye devam ederken, hafta boyunca DAX yaklaşık %0,5 kaybederken STOXX 600 nispeten değişmedi. Teknik olarak baktığımızda yükselişlerin devamında 15969 ve 16080 seviyelerini direnç olarak, olası satış baskısında ise 15855 ve 15701 seviyelerini destek olarak takip edebiliriz.