

Günlük Parite Değerleri Ve Yorumları
Kurda hafta başından itibaren yükseliş eğiliminde hareket ettiği görülüyor. Geçtiğimiz günlerde açıklanan tüketici enflasyonu martta aylık %2,29 artış kaydederken, yıllık artış ise %50,51 oldu. Yurt içi üretici enflasyonu ise aylık %0,44 oranında artış kaydederken, yıllık artış %62,45 olarak gerçekleşti. Yurt içi yerleşiklerin döviz mevduatı geçen hafta 2,8 milyar dolar azalarak 183,7 milyar dolara geriledi. Kur korumalı mevduat tarafında geçen hafta 28,2 milyar TL artış gerçekleşerek 1,7 trilyon TL büyüklüğe ulaşıldı. Geçen hafta TCMB brüt döviz rezervleri 2,3 milyar dolar azalarak 122,4 milyar dolara geriledi. Öte yandan Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı tarafında Cuma günü yayınlanan raporda Kahramanmaraş depremlerinin mali boyutunun 104 milyar $ seviyesinde olması beklenmektedir. Zararın büyük bir kısmı yerli sermaye tarafından finanse edileceği için paritede yükseliş hareketlerinin devamını beklemekteyiz. Yurt içinde perakende satışlar verisi takip edilecek. Teknik olarak incelediğimizde satıcılı Teknik olarak incelediğimizde satıcılı hareketlerde 19,20 ve 19,10 desteklerini, alıcılı hareketlerde ise 19,32 ve 19,50 dirençlerini takip edeceğiz.
ABD enflasyon oranının Mart ayında beklenenden daha fazla yavaşladığını gösteren ve Federal Rezerv’in daha az şahin bir duruş benimseme şansını artıran verilerin ardından yatırımcıların daha riskli para birimlerine yönelmesiyle euro, kazançlarını 1,1 dolara doğru genişleterek 1 Şubat’tan bu yana en yüksek seviyesine dokundu. Öte yandan Avrupa Merkez Bankası, enflasyonla mücadele kapsamında önümüzdeki aylarda faiz oranlarını artırmaya devam edecek. Geçen hafta, Avrupa Merkez Bankası üyesi Klaas Knot, Mayıs ayında 50 baz puanlık bir faiz artırımının gerekli olup olmadığı veya 25 baz puana geri çekilmenin mümkün olup olmadığı konusunda net olmadığını söylerken, baş ekonomist Philip Lane oranların geri çekilmesi gerektiğini söyledi. Teknik olarak baktığımızda satış baskısında 1.097 ve 1.093 seviyelerini destek olarak, olası yükselişlerde ise 1.101 ve 1.103 seviyelerini direnç olarak takip edebiliriz
İngiliz sterlini 1,25 dolara yükseldi ve ABD’den gelen beklenenden daha zayıf TÜFE verilerinin Federal Rezerv’in faiz artırım döngüsünü yakında durduracağı beklentilerini artırmasının ardından 4 Nisan’da dokunduğu on ayın en yüksek seviyesi olan 1,2525 dolara yaklaştı. Başka yerlerde, yatırımcılar genel olarak İngiltere Merkez Bankası’nın enflasyonla mücadele etmek için faiz oranlarını daha da artıracağını düşünüyor. Düşen enerji fiyatlarının da yardımıyla beklenenden daha güçlü bir ekonomi de bir miktar destek sağladı. Teknik olarak baktığımızda satış baskısında 1.244 ve 1.239 seviyelerini destek olarak, olası yükselişlerde ise 1.252 ve 1.256 seviyelerini direnç olarak takip edebiliriz.
Altın fiyatları, yatırımcıların en son ABD enflasyon raporunu ve FOMC tutanaklarını sindirirken doların düşmesiyle desteklenerek Mart 2022’den beri görülmeyen seviyelere yakın kalarak 2015 dolar civarında yüksek işlem görüyordu. ABD’de manşet enflasyon, %5,2’lik tahminlere kıyasla %5’e geriledi ve aylık oran %0,1 ile piyasa beklentilerinin yarısı kadar arttı. Öte yandan, çekirdek enflasyon %5,6’ya yükseldi, ancak tahminlerle uyumluydu. Bu arada, FOMC tutanakları, Fed’in daha fazla politika sıkılaştırmasını uygun gördüğünü gösterdi,.Teknik olarak baktığımızda satış baskısında 2009 ve 1985 seviyelerini destek olarak, olası yükselişlerde ise 2034 ve 2054 seviyelerini direnç olarak takip edebiliriz.
Brent tipi ham petrol vadeli işlemleri Perşembe günü varil başına 87 doların üzerinde istikrar kazandı ve Federal Rezerv Bankası’nın son dönemdeki bankacılık kargaşası nedeniyle bu yılın sonlarında ABD’de “hafif bir durgunluk” öngörmesi ve gelecekteki petrol talebine ilişkin endişeleri körüklemesi nedeniyle yükselişini durdurdu. Yine de, uluslararası petrol kıstası, son iki seansta neredeyse %4 artarak, küresel petrol arzının sıkılaştığına dair işaretler arasında yaklaşık üç ayın en yüksek seviyelerine ulaştı. OPEC+ geçtiğimiz günlerde üretimi Mayıs’tan 2023’ün sonuna kadar günde 1,16 milyon varil azaltacağını açıklayarak piyasaları şaşırttı. Teknik olarak baktığımızda yükselişlerde 86,8 ve 88,6 seviyelerini direnç olarak, olası düşüşlerde ise 83,2 ve 80,2 seviyelerini destek olarak takip edebiliriz.
ABD hisse senedi vadeli işlemleri, Federal Rezerv’in Mart politika toplantısının tutanaklarının birkaç üyenin son bankacılık kargaşasının bir durgunluğa yol açacağından endişe duyduğunu ve Mayıs ayında bir başka faiz artırımı sinyali vermeye devam etmesinin ardından Perşembe günü düşüş yaşadı. Üç ana endekse bağlı vadeli işlem sözleşmelerinin tümü yaklaşık %0,1 düştü. Çarşamba günü normal işlemlerde Dow %0,11, S&P 500 %0,41 ve Nasdaq Composite %0,85 düştü ve 11 S&P sektöründen yedisi teknoloji hisselerinin aşağı yönlü hareket etmesine neden olarak düşüşle tamamladı. Wall Street ilk olarak, ABD tüketici fiyatlarının Mart ayında beklenenden daha az arttığını göstermesinin ardından yükseldi. Teknik olarak baktığımızda yükselişlerde 13146 ve 13307 seviyelerini direnç olarak, olası düşüşlerde ise 13000 ve 12894 seviyelerini destek olarak takip edebiliriz.
Avrupa piyasaları ise genel olarak alıcılı bir gün geçirdi. Detayına bakıldığında; Dax %0,31 artışla 15.704 seviyesine yükseldi. FTSE100 endeksi %0,50 artışla 7.825 ve CAC 40 endeksi ise %0,09 artışla 7.397 seviyesinden kapandı. Öte yandan Avrupa Merkez Bankası, enflasyonla mücadele kapsamında önümüzdeki aylarda faiz oranlarını artırmaya devam edecek. Geçen hafta, Avrupa Merkez Bankası üyesi Klaas Knot, Mayıs ayında 50 baz puanlık bir faiz artırımının gerekli olup olmadığı veya 25 baz puana geri çekilmenin mümkün olup olmadığı konusunda net olmadığını söylerken, baş ekonomist Philip Lane oranların geri çekilmesi gerektiğini söyledi. Mayıs ayında tekrar yükseltilecek. Teknik olarak baktığımızda yükselişlerde 15710 ve 15915 seviyelerini direnç olarak, olası düşüşlerde ise 15433 ve 15255 seviyelerini destek olarak takip edebiliriz.